Welke boon is dit?

8 april 2014 om 21:19

bohnen_rechts03Bonen zijn lekker, bonen zijn mooi, bonen zijn gemakkelijk mee te nemen naar een nieuw land. Daarom zijn er heel veel variëteiten aan bonen, met prachtige namen zoals Reade Krobbe, Heilig boontje, Musseneitjes of Dikpenske. Maar hoe weet je of de naam goed is? De Bohnen-Atlas biedt uitkomst.

Bonen komen oorspronkelijk uit Amerika, en hebben sinds de 16e eeuw hun weg gevonden in alle landen van de wereld. Ze worden gebruikt in een jong stadium als spercieboon, de zaden als droge boon (bijv. bruine, witte, borlotti boon), en zelfs de droge peulen worden geknipt en geweekt gekookt (knipselbonen). Eeuwenlang worden bonen geselecteerd, geruild, verhandeld, door emigranten meegenomen naar hun nieuwe vaderland. En krijgen ze vaak een nieuwe naam.

Om de juiste naam bij de juiste boon te krijgen valt niet altijd mee. Een handig hulpmiddel hiervoor is de Duitstalige website Bohnen-Atlas. Dit is een databank met namen en foto’s van de verschillende variëteiten met informatie van de herkomst, synoniemen en de beschrijving van de zaden. Met de functie “Detailsuche” kan op verschillende kenmerken gezocht worden en kan zo mogelijke kandidaten gevonden worden voor een boon.

Men moet wel bedenken dat sommige bonen op het oog dezelfde kunnen lijken, maar toch verschillende kunnen zijn. Een specialist meldde: Neem bijvoorbeeld de Butterscotch Calypso en de Yellow Eye. Beide bonen lijken sprekend op elkaar, toch smaken ze beide heel verschillend. “Yellow Eye beans look a lot like Butterscotch Calypso beans but the flavor and texture is very different. The Calypsos have a distinct russet potato flavor. Yellow Eyes have a creamier “chowder” taste and texture “ (Steve Sando van Rancho Gordo).

De databank is in ontwikkeling en regelmatig komt er nieuwe informatie bij. Wil je meewerken aan de Bohnen-Atlas dan kun je je registreren. Heb je vragen dan kun je deze op de blog van Bohnen-Atlas plaatsen. Wil je in contact komen met andere bonen liefhebbers meld je dan aan bij de Facebook pagina van Bohnen-Atlas, te vinden via: www.bohnen-atlas.de

Bron: www.groenkennisnet.nl  17-3-2014