Telers van Friese Woudboontjes gezocht

18 april 2014 om 11:41

Durk Bosgraaf met 'Giele Wâldbeantsjes'De marktintroductie van kant-en-klaar maaltijden met typische Friese peulvruchten is een doorslaand succes. Dit heeft geleid tot een dreigend tekort aan met name de Gele Friese Woudboontjes. Aardappelgroothandel Geydanus & Brouwer is nu naarstig op zoek naar nieuwe telers.

Afgelopen januari heeft aardappelgroothandel Greydanus & Brouwer uit Heerenveen kant-en-klare maaltijden van typische Friese peulvruchten zoals de Wâldbeantsjes gepresenteerd. Een maand lang is gekeken of deze op ambachtelijke wijze door maaltijdbereider Earlik Ite Fryslân gemaakte maaltijden aan zouden slaan. Het is een groot succes gebleken, want in 6 weken tijd zijn tijdens deze testmarkt meer dan 600 maaltijden verkocht in 15 Friese supermarkten. De vraag is nu zo groot, dat de volgende winter minstens 2 ton Wâldbeantsjes extra nodig is. Er dreigt dan ook een groot tekort aan deze bonen. Om de leemte op te vullen zijn Greydanus en Stichting Wrâldfrucht in Buitenpost dringend op zoek naar nieuwe telers of bestaande telers die willen uitbreiden onder de vlag van het Wâldpyk-streekkeurmerk.

Gegarandeerde afname van echte Wâldbeantsjes
Echte Wâldbeantsjes komen van de zandgronden uit De Friese Wouden. Alleen dan komt het Wâldbeantsje het beste tot zijn recht. Greydanus is op zoek naar telers die kunnen telen onder deze voorschriften van Wâldpyk, het keurmerk van producten en diensten uit De Wâlden. Ook bestaande Wâldpyk-telers die mogelijkheden zien voor uitbreiding van hun teelt zijn welkom.

“Het zijn veelal nog boeren en particulieren die Wâldbeantsjes erbij doen naast hun hoofdactiviteit. Wij nemen bij de meesten kleine hoeveelheden af. Dat doen we graag, maar daar zijn wij binnen no time doorheen. Het zou mooi zijn als bestaande telers hun areaal een stuk willen uitbreiden. Of dat  nieuwe telers opstaan. Wij geven de garantie dat we de volledige of een groot deel van de productie afnemen voor een goede prijs. Dat zou toch een mooie drijfveer moeten zijn voor boeren en tuinders om met dit streekgewas serieus bezig te gaan”, aldus Tjalke Stoelwinder van Greydanus.

Topkwaliteit
Er zijn ook vele neppers in omloop die veel lijken op het Wâldbeantsje, maar in werkelijkheid kruisingen zijn tussen verschillende bonenrassen en het Wâldbeantsje. Of het zijn wel zuivere Wâldbeantsjes maar ze zijn dan op de klei geteeld,  terwijl het Wâldbeantsje een typisch gewas voor zandgronden is. Dan ben je verzekerd van de beste smaak en kwaliteit. “Echte Wâldbeantsjes met de garantie van het keurmerk  Wâldpyk is voor ons dan ook erg belangrijk, want alleen dan weten we zeker dat we alleen de beste kwaliteit kunnen leveren aan onze klanten”, vertelt Stoelwinder.

Begeleiding
Stichting Wrâldfrucht, eigenaar keurmerk Wâldpyk, is altijd bezig geweest met het nieuw leven inblazen van oude of bijzondere streekgewassen uit De Friese Wouden en hier weer een economische betekenis aan te geven. Eén van de middelen die de stichting hierbij gebruikt is het streekkeurmerk Wâldpyk. “Wij willen geïnteresseerden graag helpen bij hun aanmelding voor het keurmerk, maar dat niet alleen, we hebben ook expertise en jarenlange ervaring in het opzetten en uitbreiden van teelten van gewassen als het Wâldbeantsje. Ook willen we boeren en telers hierbij helpen als ze dat willen”, noemt Jan de Boer van Stichting Wrâldfrucht.

De stichting krijgt hierbij steun van het landelijke Praktijknetwerk Landschap van Smaken waarbinnen boeren, verwerkers, horeca en de handel kennis en ervaringen uitwisselen rond het telen, verwerken en vermarkten van oude en bijzondere rassen en gewassen.