Populaire tags:

Succesvolle voorbeelden

Een Landschap van Smaken, letterlijk en figuurlijk. Uit een korte inventarisatie bleek dat er in Nederland nu al minimaal 80, en waarschijnlijk nog veel meer, initiatieven zijn genomen om nieuw leven in te blazen in de productie en afzet van oude vaak streekgebonden rassen en gewassen. Daarnaast zijn er tal van producenten en verwerkers bezig om bijzondere niche producen te vermarkten.
Hieronder wordt een aantal succesvolle voorbeelden beschreven. Ter inspiratie en om lessen uit te leren.

Heerlijk om te telen

9 december 2012 om 15:07
SONY DSC

Op het mooie Landgoed Singraven in Denekamp, vind je de biologische groentetuin van de Witte Raaf. Maarten Berris teelt daar allerlei bijzondere en vergeten groenten. Van de stokbonen die hij teelt, zijn de Bernerlandfrauen zijn favoriet. Een heerlijk oud bonenras en ook nog eens prachtig gestreept met vervijnde roze bloemen. […]

De Roggebol van Sint Jan

9 december 2012 om 15:06
SONY DSC

Herbergier Harald Droste en bakker Herbert Koopmans uit Tubbergen hebben van het meel van de Sint Jansrogge een lekker en bijzonder brood ontwikkeld: de Roggebol van Sint Jan. De rijke en unieke smaak van Sint Jansrogge proef je er in terug. De Sint Jansrogge wordt geteeld op akkers van Landschap […]

Mals vlees uit de IJsselvalei

9 december 2012 om 15:02
SONY DSC

Als je het pontje bij Deventer neemt, dan is de kans groot dat je een koppel Brandrode koeien ziet lopen. Het is een oersterk en eeuwenoud runderras, dat van oudsher in de IJsselvalei leefde. De koeien zijn eigendom van Berrie Klein Swormink uit Lettele. Berrie is natuurboer in hart en […]

Smaakvolle pasta van oude granen

9 december 2012 om 14:57
SONY DSC

  Willy en Brigitte Gooiker uit Wilp hebben een biologisch akkerbouwbedrijf, waar ze allerlei oude graansoorten telen, zoals Sint Jans Rogge, Spelt en Gelderse Riesweit. Voor deze oude graansoorten waren ze op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden. Van het meel hebben ze een aantal bijzondere producten ontwikkeld, waaronder een pasta. Met […]