Succesvolle voorbeelden
Een Landschap van Smaken, letterlijk en figuurlijk. Uit een korte inventarisatie bleek dat er in Nederland nu al minimaal 80, en waarschijnlijk nog veel meer, initiatieven zijn genomen om nieuw leven in te blazen in de productie en afzet van oude vaak streekgebonden rassen en gewassen. Daarnaast zijn er tal van producenten en verwerkers bezig om bijzondere niche producen te vermarkten.
Hieronder wordt een aantal succesvolle voorbeelden beschreven. Ter inspiratie en om lessen uit te leren.
13 december 2012 om 15:34

De Giele Wâldbeantsjes (Gele Woudbonen) zijn in De Wâlden een vast onderdeel van de eetcultuur en worden hier sinds mensenheugenis algemeen geteeld. Ze zijn schitterend crèmegeel tot citroengeel gekleurd en hebben een blanke navel die is omgeven door achtereenvolgens een oranjerode zone en een paarse aftekening. De gerijpte bonen worden […]
13 december 2012 om 15:14

Het Wâldgieltsje, een vroegrijpend en nooit in de Rassenlijst opgenomen aardappelras, is in De Wâlden een begrip. Wâldgieltsjes bezitten een zachte romige smaak en worden bij voorkeur in de schil gekookt en ook zo geconsumeerd. Geloofsvervolgden namen de Wâldgieltsjes of hun voorgangers mee naar De Wâlden. Ondermeer Jaap Wilman uit […]
13 december 2012 om 15:00

De Wichter is een streekeigen vorm van de Gele Kroosjespruim die via wortelopslag wordt vermeerderd. Gemakkelijk en gratis aan kinderen, buren, familie en bekenden door te geven. Dat kwam de bevolking in het vroeger betrekkelijk arme gebied van De Wâlden heel goed van pas. De Wichter heeft een geelgroene tot […]
13 december 2012 om 14:45

Als je eenmaal de heerlijke geuren van de Gagelstruik kent weet je hem voortaan met je ogen dicht te vinden. Van nature is de Gagel in venen en bij pingo’s in De Wâlden aan te treffen. Toegevoegd aan een keur van gerechten of geconserveerde producten zorgt dit struikje voor een […]
13 december 2012 om 14:20

Een veel toegepaste plant in het gemeenteplantsoen, maar aan het heerlijke fruit loopt men doorgaans zo maar voorbij. Er wordt in De Friese Wouden een heerlijke jam van gemaakt waar Geert Jan Vaartjes, chef de cuisine van Landgoed Lauswolt naar hartenlust zijn fantasie op botviert. Deze bijzondere fruitsoort heeft hier […]