Populaire tags:

Succesvolle voorbeelden

Een Landschap van Smaken, letterlijk en figuurlijk. Uit een korte inventarisatie bleek dat er in Nederland nu al minimaal 80, en waarschijnlijk nog veel meer, initiatieven zijn genomen om nieuw leven in te blazen in de productie en afzet van oude vaak streekgebonden rassen en gewassen. Daarnaast zijn er tal van producenten en verwerkers bezig om bijzondere niche producen te vermarkten.
Hieronder wordt een aantal succesvolle voorbeelden beschreven. Ter inspiratie en om lessen uit te leren.

Bonte Bentheimer varkens: Praise the Lard!

31 mei 2013 om 15:53
Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Peter Wijnen en Teresa Rahder houden in het Brabantse Asten-Heusden varkens van het ras Bonte Bentheimers, een zeldzaam authentiek Nederlands-Duits varkensras, van oorsprong uit het grensgebied Twente en Bentheim. Volgens boerin Teresa, die een t-shirt heeft laten maken met de tekst ‘Praise the Lard’ is vooral het hogere vetgehalte wat […]

Lamsvlees van Kempisch Heideschaap

31 mei 2013 om 15:32
Kempisch heideschaap is een robuust streekras waarmee  bezoekers van het Boergondisch feestmaal kennis kunnen maken Foto Dick Boschloo

Onder de naam ‘Kempenlam’ zijn in de Streek ‘De Kempen’ in Zuid Nederland de culinaire kwaliteiten van het Kempisch Heideschaap herondekt en in de markt gezet. Kempen Lammeren zijn 100% raszuivere Kempische Heideschapen. Ze grazen op heidevelden en natuurgraslanden in de Kempen. Dat is goed voor de natuur en de biodiversiteit. Schaapskuddes […]

Witte aalbes herontdekt

31 januari 2013 om 10:27
landgoud-00015073-witte-aalbes-web

Van oudsher teelde menig boerderij in het Waddenkustgebied Witte aalbessen. Deze traditionele teelt is grotendeels verloren gegaan. Maar vandaag de dag op slechts 1000 meter van de Groningse Waddendijk worden er weer Witte aalbessen geteeld. Op biologische wijze, want door de zilte lucht zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig. De Witte aalbes […]

Kollumer Zoete Erwt van ondergang gered

31 januari 2013 om 10:27
Kollumer-Zoete-Erwt

De buitengewoon smakelijke Kollumer Zoete Erwt werd vroeger veelvuldig gegeten, maar is door andere hoog productieve erwtensoorten naar de achtergrond verdreven. De lange bereidingstijd speelt ook een belangrijke rol dat erwten in droge vorm minder worden gegeten. Allereerst moeten de droge erwten worden geweekt. Afhankelijk van de ouderdom van de […]

Berlikumer Geeltje delicatesse van de Friese Waddenkust

29 januari 2013 om 12:28
Berlikumer-Geeltje

Het Berlikumer Geeltje is een Fries aardappelras dat rond 1890 is ontstaan. In de loop van de 20ᵉ eeuw is het ras verdrongen door aardappelen met een grotere opbrengst. De gebroeders Smits uit Berlikum en andere liefhebbers van aardappelen hebben ervoor gezorgd dat deze aardappel niet verloren is gegaan. Het […]