Oude rassen op #tweetjam7

12 april 2013 om 10:17

tweetjam7-ouderassen Op 25 maart 2013 werd in Leeuwarden de 7de editie van de Tweetjam gehouden. Op de Middelbare Hotelschool van het Friesland College kookten chef-koks uit het hele land samen met studenten terwijl mensen het live konden volgen en reageren via Twitter.

De aanwezige chefkoks maakten onder andere uitgebreid gebruik van oude Friese gewassen, met name peulvruchten als de Giele Wâldbeantsjes, Reade Krobbe, Wâldgieltsjes en de Kollumer Zoete Erwt. Die waren een dag tevoren aangeleverd, zodat ze alvast in de week gezet waren.

Ook konden de koks aan de slag met een aantal producten waarin oude rassen verwerkt waren zoals Wâldfeintsjes, Blauwe bessen met Gagel-jam, WichterwijnWichter-fruitbeleg en  Kwee-appeljam.

De animo voor deelname was erg hoog en de sfeer, collegialiteit en inzet van koks en assistenten waren uitstekend. Er werd volop gebruik gemaakt van oude en nieuwe rassen, gewassen en streekeigen eindproducten. De samenwerking met en de belangstelling van studenten was een belangrijke meerwaarde; ook voor de bekendheid en de gebruiksmogelijkheden van oude en nieuwe rassen en gewassen. Er werd al vroeg een Twitter-record genoteerd.  Een activiteit als Tweetjam leent zich dus uitstekend voor de promotie van oude rassen en gewassen. Jan de Boer en Henk Pilat van het Praktijknetwerk Landschap van Smaken waren erbij en schreven een Terugblik op Tweetjam 7.