Oude aardappelrassen vermarkten als ‘goud’

4 december 2013 om 10:05

SONY DSCHelemaal boven in Groningen, tegen de Waddenzee aan, worden op het biologisch akkerbouwbedrijf van de familie Westers allerlei oude aardappelrassen verbouwd. De aardappelen zijn eigendom van Aardappelhuis De Vier Parmentiers. Hun opzet is om oude aardappelrassen als een exclusief product aan de man te brengen. Ze willen daarmee laten zien hoe veel variatie er eigenlijk is. Aardappelen zijn er immers in alle kleuren, vormen en smaken. De aardappelen worden nu alleen nog verkocht in een popup winkel in Amsterdam (De hipsterwarenhuis Hutspot aan de van Wouwstraat). Daar worden de piepers als kostbare kleinoden smaakvol tentoongesteld, stuk voor stuk op een vork geprikt alsof het zeldfzame vlinders zijn. Ze hebben chique namen als Belle le Fontenay, High Brugundy red en Jaune d’or. Ze worden verkocht in heel kleine zakjes (500 gram) voor heel veel geld (4 tot 6 euro per zakje). Ondertussen is er ook een platform met koks en liefhebbers opgezet voor de uitwisseling van ervaringen en recepten. Kijk voor meer informatie op www.devierparmentiers.nl