Kant en klaar maaltijden met oude bonenrassen op Biovak

16 januari 2014 om 22:55

Durk Bosgraaf met 'Giele Wâldbeantsjes'Tijdens de komende BIOVAK presenteert het Praktijknetwerk Landschap van Smaken een aantal nieuwe gebruiksmogelijkheden voor de kollumer zoete erwt, het giele wâldbeantje en de reade krobbe. De afgelopen jaren is nieuw leven geblazen in deze oude streekrassen. Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen brengt de bonen en erwten in pondsverpakking op de markt, en zorgt voor afzet naar regionale winkels en supermarkten. Om de afzet en het gebruiksgemak voor de consument te vergroten is samenwerking met duurzame maaltijdbereider Earlik Ite Fryslân is een aantal potentiële kant en klaar maaltijden ontwikkeld. Deze maaltijden worden gepresenteerd op het Streekplein van de BIOVAK in Zwolle (22 en 23 januari). In de weken die hierop volgen wordt er een testmarkt georganiseerd bij regionale supermarkten.

Naast de streekgebonden bonen en erwten zijn er diverse andere deelnemers met oude rassen op het Streekplein. ‘Natuurboeren uit de buurt’ presenteren hun vlees van oude Hollandse runderrassen, Biologische kaasboerderij Noorderlicht maakt kaas van de melk van hun blaarkop koeien en Slow Food presenteert producten uit de Ark van Smaken.