Nieuw leven voor Berlikumer Gieltsje

9 oktober 2012 om 17:38

Tijdens de Bildtse Aardappelweken deze zomer is nieuw leven geblazen in het oude aardappelras Berlikumer Gieltsje (Berlikumer Geeltje). Chef-kok Jacob Jensma van het met Waddengoud gecertificeerde restaurant De Zwarte Haan maakt speciaal voor de markt van de aardappel een culinaire delicatesse. Ook kregen de Firma Smits die de aardappel hebben geteeld, voor  het geeltje het Waddengoud-keurmerk , waarmee hun product een landelijk Erkend Streekprodukt uit het Waddengebied wordt.

Het Berlikumer Geeltje is een echt Fries ras dat rond 1890 is ontstaan. In de loop van de 20ᵉ eeuw is het ras verdrongen door aardappelen met een grotere opbrengst. De gebroeders Smits uit Berlikum en andere aardappelliefhebbers uit de regio hebben ervoor gezorgd dat het ‘gieltsje’ niet verloren is gegaan. Vandaag de dag telen de gebroeders Smits de aardappel en brengen hem op de markt. “We hebben ons enorm ingespannen om dit typische ras uit onze streek niet verloren te laten gaan. Nu is het tijd om bekendheid eraan te geven. Hiervoor hebben we restaurant Zwarte Haan benaderd om er iets moois en lekkers van te maken op de streekmarkt. En het Waddengoud-certificaat moet een steun in de rug geven rondom de promotie van onze aardappel”, vertellen Bernardus en Klaas Smits.

Op de foto: dhr. Smits sr. toont nieuwe oogst Berlikumer Gieltsje