Meerdaagse excursie Zuid-Limburg 2 en 3 juni

1 mei 2014 om 17:37

056Wegens succes herhaald! Na de excursie naar het Groninger Hoogeland en de Friese Wouden in juni 2013, organiseert het Praktijknetwerk Landschap van Smaken nu een meerdaagse excursie naar Zuid-Limburg. Op 2 en 3 juni gaan we op bezoek bij inspirerende bedrijven en verkennen we de afzetkansen voor ambachtelijke streekproducten en oude rassen en gewassen.

Op het programma staat bijvoorbeeld een bezoek aan Mart Vandewall, de enige echte ambachtelijke stroopstoker van ons land. Op zijn eigen fruitteeltbedrijf heeft Mart een monumentale hoogstamboomgaard met oude Limburgse rassen, met namen als Eysdener Klumpke, Gronsvelder Klumpke, Joep Musch, en de Herfstpeer van Geulle. Deze oude rassen vormen de basis van de ambachtelijke Limburgse peren- en appelstroop met hun kenmerkende smaaknuances.
Een bezoek aan de Bisschopsmolen in Maastricht mag niet in het programma ontbreken. Frank van Eerd vertelt enthousiast over de echte Limburgse Vlaai met Kollenberger Spelt gebakken. Ook het brood is van spelt, maar ondertussen is Frank op zoek naar verwerkingsmogelijkheden voor vele andere oude granen, waaronder haver, gerst en boekweit. De kansen en knelpunten gaan we verder uitdiepen met onder andere pastamaker Ruud Souren van Pasta Pura uit Beek.

We beginnen ons avontuur echter met een veldexcursie onder leiding van herborist Frank Radder, die laat zien welke eetbare planten en kruiden er in het wild en langs de weg voorkomen. We brengen ene bezoek aan de bekende Eyserhalte en vergapen ons aan het enorme assortiment van Nederlands grootste biologische kruidenkwekerij PUUR in Margraten. Op de fiets gaan we langs de hoptuinen van Gulpener in Reijmerstok en eindigen in het en Gulpener Bierhuys voor een proeverij van bijzondere bieren. Ook een bezoek aan Schaapskooi Eperheide met de kudde mergelland schapen is deel van het programma.

Kijk op het Programma excursie Zuid-Limburg juni 2014 voor het volledige overzicht en de verdere voorwaarden. De kosten bedragen € 50 per dag en de overnachting € 27,50 per persoon.

Ga mee op stap en meld je snel aan, voor 22 mei, via info@erkendstreekproduct.nl