PROGRAMMA Dag 2 ‘Meer met oude rassen en gewassen in Noord-Nederland’

Programma dag 2 (dinsdag 18 juni)
Excursie door De Friese Wouden

De Friese Wouden, op de hoge, boomrijke, maar arme zandgronden, met houtwallen en coulissen. De bewoners staan bekend als ‘Wâldpiken’, letterlijk vertaald Woudkippen. Ooit scheldnaam, gebruikt door de bewoners van het vruchtbare Friese kleigebied. Maar tegenwoordig is Wâldpyk een geuzennaam, én het streekmerk. De Wâldpyk is dwars, oars as oars, rûch, vrijgevochten, is liever kleine baas dan grote knecht en dat in een bijzonder smûk landschap van elzensingels en dykswâlen.

 

9.00 u      Excursie Lauwersmeer (voor slapers en vroege nieuwe deelnemers)  JD20061020-276
Na het ontbijt maken we (slapers en eventuele nieuwe deelnemers) een wandeling in het Lauwersmeer. Een gids vertelt iets over de historie van dit laatste grote Nederlandse inpolderingsproject, en wie weet zien we een hier grootgebracht zeearendenjong zijn vliegkunsten vertonen. 
10.30 u    Ontvangst overige deelnemers   

 

De deelnemers van dag 2 sluiten zich aan op Groepsaccommodatie Natuurlijk Kollumeroord. We reizen vandaag per bus. 
11.00 u    Bezoek Schapenkaasmakerij Groot Kabel, Kollumerpomp  schapenkaasKollumerpomp
Onze eerste halte is Groot Kabel, waar Wieger Kuiken en Dineke van der Laan biologische kaas maken van melk van het oude ras ‘Frysk melkskiep’. Ze hebben een winkel, geven excursies en cursussen en verbouwen hun eigen krachtvoer. Veel producten voeren het Waddengoud-label.
12.30 u    Lunch in Streekproductenwinkel ‘Op’e Stâl’ in Buitenpost  waldpyk-waddenpakket-klein 
Hennie Pilat-Duhoux heeft haar winkel Op’e Stâl van woonaccessoires in de loop van de jaren steeds meer gespecialiseerd in de richting van streekproducten en -catering, met producten uit De Wadden en De Wouden Het bedrijf is gecertificeerd met het Wâldpyk-label (streekproducten uit de Friese Wouden).
14.30 u    Bezoek Vitis-Idaea in Boelenslaan  Durk Bosgraaf met 'Giele Wâldbeantsjes'
Met zijn bedrijfje Vitis-Idaea probeert Jan de Boer onder meer te bewerkstelligen dat er een groter aandeel van de natuurlijke biodiversiteit wordt aangewend voor onze levensbehoeften. Terwijl de natuur en weldadige cultuurlandschappen hierbij zo veel mogelijk worden ontzien. Vooral nieuwe, maar ook oude rassen en gewassen spelen hierbij een rol.
16.00 u    Bezoek It Fryske Hiem in Bakkeveen  bessenproducten
It Fryske Hiem van Hans en Klaartje van Wijk in Bakkeveen is een veelzijdig bedrijf. Melkvee- en vleesveehouderij met Fleckvieh wordt gecombineerd met akkerbouw voor veevoer en voor de markt (o.a. Sint Jansrogge, baktarwe en haver). Het vlees wordt in diepgevroren pakketten en als worst in de eigen (web)winkel verkocht. Een andere tak is kleinfruit en de verwerking daarvan, veelal onder het Wâldpyk-label (streekproducten uit de Friese Wouden). Daarnaast hebben ze een terras en een ruime zaal voor evenementen, cursus- en workshopactiviteiten en ontspanning. 
18.00 u    Diner in De Herberg van Smallingerland, Rottevalle  waldbeantsjefrites
De Herberg van Smallingerland is Wâldpyk-gecertificeerd, onder andere voor hun unieke streekproduct: de Wâldbeantsjefrites.
20.30 u    Terugkomst op startlocatie  
Groepsaccommodatie Natuurlijk Kollumeroord