Kollumer Zoete Erwt van ondergang gered
De buitengewoon smakelijke Kollumer Zoete Erwt werd vroeger veelvuldig gegeten, maar is door andere hoog productieve erwtensoorten naar de achtergrond verdreven. De lange bereidingstijd speelt ook een belangrijke rol dat erwten in droge vorm minder worden gegeten. Allereerst moeten de droge erwten worden geweekt. Afhankelijk van de ouderdom van de erwten duurt dit 8 uren tot een hele dag.
De Kollumer Zoete Erwt werd door Jan van der Velde uit Kollum op het nippertje van de ondergang gered. Piet Hoekstra uit Sint-Jacobiparochie kreeg 6 Erwten van Jan van der Velde en heeft hieruit nu samen met collega Jaap de Jong uit Oosterbierum weer een letterlijk en figuurlijk bloeiende teelt opgezet.
Biologische teelt
Thans wordt met Jan Bruinsma uit Sexbierum ook een biologische teelt opgezet.
En gelukkig nemen steeds meer mensen weer tijd voor echt gezond en lekker voedsel, want erwten uit blik of glas kunnen niet op tegen de zelf bereide variant.
Kortom, de toekomst voor de Kollumer Zoete Erwt ziet er weer rooskleurig uit.
Nieuwe Oogst Kollumer Zoete Erwt in de winkels
Bildtse Cultuurprijs voor teler van Kollumer Zoete Erwten
Waddengoud standaard Kollumer Zoete Erwt
Meer info de Kollumer Zoete Erwt: www.waddengoud.nl/proef-beleef-waddengoud/kollumer-zoete-erwt/
Product: Kollumer Zoete Erwt
Gewas: Kollumer Zoete Erwt
Productgroep: peulvruchten
Regio: noord (De Friese Waddenkust)
Info: www.waddengoud.nl
Contactpersoon: Henk Pilat
Email: info@waddengoud.nl
Telefoon: 0511 54 25 25