It Griene Nêst helpt donateurs aan zaden van oude rassen

18 april 2014 om 12:29

Wichter 5Ook in Friesland wordt een groot aantal oude rassen en cultuurgewassen met uitsterven bedreigd. Het Kenniscentrum voor Friese Rassen, verbonden aan It Griene Nêst in Sumar, probeert de kennis van historische Friese rassen te bundelen en het gebruik van deze rassen te bevorderen.  Het gaat hierbij bijvoorbeeld over het oude appelras Dokkumer Nije, kroosjespruimenras Wichter en het bonenras Reade Krobbe. Deze rassen konden de concurrentie met nieuwe rassen niet aan, zodat boeren, producenten en de handel er al lang mee zijn gestopt of er zelfs nooit aan zijn begonnen. Een enkele liefhebber hield ze desondanks in ere, omdat het authentieke Friese rassen zijn met elk een unieke smaak en uitstraling.

Gelukkig neemt de belangstelling voor de oude rassen de laatste jaren sterk toe en zijn er steeds meer liefhebbers van ‘avontuurlijke’ smaken. Smaken die je in de moderne grootschalige productie- en handelsketens niet zo snel zult aantreffen.

Met de toenemende belangstelling naar de oude rassen, neemt ook de vraag naar zaad en pootgoed toe. It Griene Nêst heeft een uniek systeem ontwikkeld waarmee donateurs jaarlijks gratis zaden naar keuze kunnen bestellen. Hiermee wordt de instandhouding en het gebruik van de rassen gestimuleerd.

Voor slechts €10,- per jaar (of een hoger bedrag naar keuze) wordt je donateur van It Griene Nest. Je kunt dan ieder jaar gratis zaden bestellen van Friese oude gewassen naar keuze en krijgt 3 maal per jaar gratis het magazine ‘Oer’ in de bus. Dit magazine gaat over Friese oude rassen met  allerlei interessante info, leuke weetje, tips en heerlijke recepten. Interesse? Bel naar 0512 – 524404 of stuur een e-mail naar info@grienenest.nl

Vereniging NUTS!

Ook is er een vereniging met de naam NUTS!

NUTS! houdt zich bezig met de instandhouding van Friese rassen van nutsplanten in zeer brede zin. Zij bevordert het kweken van bestaande Fryske Nutsplanten en het veredelen van nieuwe gewassen en rassen. Zij levert kennis over de Fryske Nutsplanten aan het Kenniscentrum voor Fryske Rassen. Een deel van de leden houdt de collectie Fryske Nutsplantenrassen actief in stand.

Belangstelling voor deze leuke club? Lidmaatschap is gratis, meld u aan bij: m.vroom.c@planet.nl