Inspirerende slotbijeenkomst bij Eet-Lokaal en Huis Sevenaer

1 juni 2015 om 12:56

eet lokaalOp 19 mei is het Praktijknetwerk Landschap van Smaken ‘formeel’ afgesloten met een slotsymposium in de inspirerende omgeving van Restaurant Eet-Lokaal en Huis Sevenaer, in Zevenaar. Na een heerlijke lunch met producten van het landgoed, een voorstellingsronde en aantal korte presentaties kregen de deelnemers een rondleiding over het landgoed.  De bijeenkomst werd afgesloten met een proeverij met diverse producten en delicatessen uit het landschap uit de omgeving van Zevenaar.

Het symposium stond vooral in het teken van terugkijken op de activiteiten en resultaten die behaald zijn in het kader van het praktijknetwerk, en op het vooruitblikken op de mogelijkheden en kansen om het gebruik en behoud van oude rassen en gewassen verder te versterken. De relatie met ‘landschap’ zowel fysiek – de teelt van oude rassen en gewassen heeft een duidelijke meerwaarde voor de landschappelijke kwaliteit, en het oogsten uit het landschap (wildpluk) neemt sterk in belangstelling toe – maar ook op het niveau van organisaties. Hoe kan de samenwerking tussen streekproductenorganisaties en landschapsorganisaties praktisch handen en voeten krijgen? De presentatie van Jan de Boer gaf hiervan een mooi voorbeeld.

René de Bruin liet zien welke activiteiten zijn ontplooid in het kader van het praktijknetwerk, en welke resultaten zijn geboekt. Een opmerkelijke conclusie is dat, ondanks het feit dat oude rassen en gewassen meestal in de categorie ‘niche producten’ wordt geclassificeerd, er ook succesvolle voorbeelden zijn van de verkoop in supermarkten, via bakkerij ketens en landelijke horeca leveranciers. Er zijn zeker goede kansen om aan te haken bij bestaande logistieke systemen en daarmee de afzet goed te organiseren. Daarbij biedt bijvoorbeeld een streekproducten keurmerk een garantie voor de herkomst en een goede basis voor afspraken tussen de ketenpartijen.

Binnenkort verschijnt een e-magazine waarin veel goede voorbeelden worden gepresenteerd en de uitkomsten nogmaals op een rijtje worden gezet.

Bekijk hier de presentaties:

Presentatie Landschap van Smaken 19 mei 2015

Presentatie Landschap van Smaken 19 mei 2015 Presentatie Lekker Landschap-Eetbaar Erf 19 mei 2015