Huttentut: terug van weggeweest?
Vroeger kwam huttentut vrij algemeen in Nederland voor, met name in vlasakkers. De plant werd ook wel als groente gekweekt en de olie werd gebruikt in lampen. Van de stengels werden bezems gemaakt. Maar door verandering in het akkerlandschap is het een zeldzame soort geworden.
Gezonde bakolie
Huttentut lijkt een beetje op koolzaad en het behoort tot dezelfde familie. Net als koolzaad heeft het olierijke zaden maar bij huttentut bevatten die zaden een uitzonderlijk hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Daardoor is het een uitstekende bron van vetzuren voor de bereiding van allerlei gezonde voedingsproducten. De olie heeft een lichte aangename amandelsmaak.
Het groeit als onkruid
Huttentut heeft de gunstige eigenschap snel te groeien, en op die manier onkruid te onderdrukken. Het gewas groeit op de allerarmste gronden. Zaaien kan van maart tot augustus. Het is niet nodig de grond om te ploegen. Huttentut groeit ook heel goed op zilte grond.
Hallo,
Interessante inleiding m.b.t. de huttentut. Ik mis op de website het vervolg. Is er een project met dit gewas in de maak? Ik heb belangstelling om evt. mee te doen. Het zou een mooie aanvulling zijn op ons teeltplan.
Met vriendelijke groet,
Lambert Sijens.
Beste Lambert,
Op 2 sept.2014 in landgraaf koerier staat een artikel, dat bij het in wederopbouw zijnde Slot Schaesberg een historische moestuin word aangelegd. Zij willen het volgende weer gaan aanbouwen: aardappel Buggenumse Muuske, groenten zoals Aardpeer, Huttentut, Brave Hendrik, Heilige boontjes, Eeuwig Moos.