Huttentut: terug van weggeweest?

25 februari 2013 om 16:16

PAS-Camelina_ip1Vroeger kwam huttentut vrij algemeen in Nederland voor, met name in vlasakkers. De plant werd ook wel als groente gekweekt en de olie werd gebruikt in lampen. Van de stengels werden bezems gemaakt. Maar door verandering in het akkerlandschap is het een zeldzame soort geworden.

Gezonde bakolie

Huttentut lijkt een beetje op koolzaad en het behoort tot dezelfde familie. Net als koolzaad heeft het olierijke zaden maar bij huttentut bevatten die zaden een uitzonderlijk hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Daardoor is het een uitstekende bron van vetzuren voor de bereiding van allerlei gezonde voedingsproducten. De olie heeft een lichte aangename amandelsmaak.

Het groeit als onkruid

Huttentut heeft de gunstige eigenschap snel te groeien, en op die manier onkruid te onderdrukken. Het gewas groeit op de allerarmste gronden. Zaaien kan van maart tot augustus. Het is niet nodig de grond om te ploegen. Huttentut groeit ook heel goed op zilte grond.