Giele Wâldbeantsjes in een eigentijds jasje

13 december 2012 om 15:34

WâldbeantsjesDe  Giele Wâldbeantsjes (Gele Woudbonen) zijn in De Wâlden een vast onderdeel van de eetcultuur en worden hier sinds mensenheugenis algemeen geteeld. Ze zijn schitterend crèmegeel tot citroengeel gekleurd en hebben een blanke navel die is omgeven door achtereenvolgens een oranjerode zone en een paarse aftekening. De gerijpte bonen worden als droogbonen bewaard en na weken en koken naar behoefte geconsumeerd.

Op grotere schaal telen ondermeer Goffe van der Veen in Surhuizum en Jaap Wilman in Broeksterwâld deze boon. Daarnaast hebben in 2012 twee jonge telers, Rienk en Gauke Kunnen (18 en 20 jaar) uit Ureterp, het stokje overgenomen van hun vader, die de teelt weer had overgenomen van zijn vader. Er is veel directe verkoop van het Wâldbeantsje, maar ook Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen verhandelt ze inmiddels in een speciaal ontwikkelde vensterverpakking richting het retailkanaal.

Wâldbeantsje-flyer

Wâldbeantsjefrietjes

Aukje Westerhof en Freddy Bult van De Herberg van Smallingerland maken in hun historische uitspanning in Rottevalle graag gebruik van de Giele Wâldbeantsjes. Zo ontwikkelden zij met Wâldbeantsjes hun heerlijke Wâldbeantsjefrietjes. Ook dit product werd getooid met het Streekkeurmerk Wâldpyk. Aukje zegt over het Streekkeurmerk: “Wâldpyk brengt de regio bij je thuis”.

Wâldbeantsjefrites op wonderbaarlijke wijze bekroond tot landelijk streekproduct

Wâldfeintsjes

Slager Gerk Biesma van de Friesche Ambachtelijke Slagerij en Hofleverancier Biesma in Opeinde richt zich graag op innovatie en de Wâldfeintsjes zijn hiervan een mooi voorbeeld. Drie boven beukenhout gerookte droge runderworsten met Giele Wâldbeantsjes daarin verwerkt. En met de jongensnamen Gauke, Gerke en Gurbe. Ook dit product werd met recht bekroond met het Streekkeurmerk Wâldpyk. Gerk Biesma:  “Met deze drie Wâldpykjes heb ik er eigenlijk drie kinderen bij gekregen”. Ook hier geldt: bijzonder verpakken doet verleiden.

Gedeputeerde Kramer neemt eerste Wâldfeintsjes in ontvangst

 

Product: Wâldbeantsjes, Waldbeantsjefrietjes, Wâldfeintsjes

Gewas: Wâldbeantsjes

Productgroep: peulvruchten

Regio: noord (De Friese Wouden)

Info: www.waldpyk.com

Contactpersoon: Henk Pilat

Email: info@waldpyk.com

Telefoon: 0511 54 24 76