PROGRAMMA Dag 1 ‘Meer met oude rassen en gewassen’ in Noord-Nederland

Programma dag 1 (maandag 17 juni)

(klik door voor programma dag 2 en aanmelden)

Ontdekkingstocht door het Groninger Hoogeland

Tussen Groningen en Lauwersoog ligt het Hoogeland, daar waar lucht, (Wadden)zee en land samenkomen. In de 19e eeuw was de landbouw op het Hoogeland zeer vooruitstrevend en welvarend, door tal van technische vernieuwingen en veredeling van landbouwgewassen. In die tijd werden allerlei rassen en gewassen geteeld, zoals vlas, cichorei, karwij, mosterd en (voor die tijd) moderne tarwe- en aardappelrassen. We nemen je mee op ontdekkingstocht door het Hoogeland, en bezoeken een aantal bedrijven met oude gewassen en rassen. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan ons werelderfgoed, de Waddenzee. Laat je verrassen!

10.30 uur  Ontvangst op landgoed borg Verhildersum

Verhildersum

 

We ontvangen je in de museumboerderij op landgoed borg Verhildersum in Leens, met ouderwetse koffie uit de kraantjespot en speltkoek. Je kunt even een kijkje nemen in de schuur met oude landbouwwerktuigen en oude ambachten. Heel bijzonder is de oude rosmolen in de boerderij.

11.00 uur  Struinen door de ‘vergeten’ proeftuin

blaarkoppen

 

Op het landgoed worden de landerijen beheerd zoals dat in de 19e eeuw gebruikelijk was. De boomgaard omvat 120 oude appel- en perenrassen, en de veestapel Groninger Blaarkoppen en Lakenvelder koeien. Op de akkers worden oude landbouwgewassen geteeld en de weilanden worden natuurlijk beheerd. Uniek is het glanshaver hooiland.

11.45 uur  Rondleiding door de borg

Verhildersum, zomer 2007. Foto WEG

Uiteraard bezoeken we ook de (van oorsprong) 14e eeuwse borg Verhildersum, een van de weinige overgebleven borgen in Groningen.

12.30 uur  Picknick/lunch

 

Afhankelijk van het weer, verzorgen we een picknick bij het arbeidershuisje of een lunch op de deel in de oude schuur. Daarna gaan we op de fiets richting de Waddenkust.

 

 

 

13.30 uur  Bezoek Landgoud

blanka-wijn

 

We krijgen een rondleiding en nemen een ‘kijkje in de keuken’ bij het biologische bedrijf Landgoud van Ale Havinga in Kloosterburen, met gewassen als witte aalbes, appels, bieslook, baktarwe en spelt. Uiteraard proeven we de ‘erkende’ Blanka, een fruitwijn, gemaakt van witte aalbessen.

15.00 uur  Eten van ’t Wad

SONY DSC

 

We steken de dijk over en gaan onder begeleiding van een gids het wad op. We gaan op zoek naar zilte lekkernijen, en gaan ze ook proeven. Geniet ondertussen van het licht, de lucht, de rust en de ruimte. 

16.30 uur  Bezoek proefveld met oude aardappelrassen

aardappelrassen

 

We vervolgen onze tocht langs de zeedijk en komen terecht bij het biologisch akkerbouwbedrijf van de familie Westers in Hornhuizen. Bijzonder is dat ze wel meer dan 20 soorten groenbemesters gebruiken. Ook doen ze aan niet-kerende-grondbewerking. Verder telen ze een aantal oude aardappelrassen. We gaan het proefveld bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.horaholm.nl

17.30 uur  Een ‘gewaagd’ diner

kerkje Hornhuizen

We fietsen naar Hornhuizen, waar we in galerie Gewaagd een diner krijgen aangeboden. We gaan ook even het torentje van het bijzondere kerkje van Hornhuizen beklimmen, om van het uitzicht te genieten. De galerie is gevestigd in een oude graandrogerij. Kijk op galeriegewaagd.nl

19.30 uur  Terugkomst op Verhildersum

 

Na het diner fietsen weer terug naar Verhildersum, waar we afscheid nemen. Voor degenen die blijven overnachten, is het vanaf Leens nog een half uurtje rijden met de auto naar Kollumeroord.