Emmertarwe: geschikt voor bier, brood en pasta

29 november 2013 om 10:54

SONY DSCHet oude tarweras Emmer, ook wel ‘tweekoren’ genoemd, is de oorspronkelijke vorm van tarwe. De aren hebben nog lange naalden, iets wat de huidige tarwerassen nagenoeg niet meer hebben. Bij vele opgravingen in het nabije Oosten, maar ook in Europa zijn resten van dit oude graangewas gevonden. In Nederland kwam deze graansoort al in de IJzertijd voor. Het werd toen op zogenaamde raatakkers geteeld, ook wel bekend als ‘celtic fields’. Het diende als grondstof voor bier en brood. Al in 4000 v. Chr. brouwden de Egyptenaren al Emmerbier.

Veel smaak, maar weinig gluten
Emmertarwe wordt 2 meter lang. De tarwekorrels zijn erg gezond, ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen. Het graan bevat weinig gluten waardoor het minder geschikt is om brood van te bakken. Maar omdat het veel smaak heeft, wordt het vaak als toevoeging in volkorenbrood gebruikt. Je kunt er overigens ook heerlijke pasta van maken.