Emmertarwe: geschikt voor bier, brood en pasta
Het oude tarweras Emmer, ook wel ‘tweekoren’ genoemd, is de oorspronkelijke vorm van tarwe. De aren hebben nog lange naalden, iets wat de huidige tarwerassen nagenoeg niet meer hebben. Bij vele opgravingen in het nabije Oosten, maar ook in Europa zijn resten van dit oude graangewas gevonden. In Nederland kwam deze graansoort al in de IJzertijd voor. Het werd toen op zogenaamde raatakkers geteeld, ook wel bekend als ‘celtic fields’. Het diende als grondstof voor bier en brood. Al in 4000 v. Chr. brouwden de Egyptenaren al Emmerbier.
Veel smaak, maar weinig gluten
Emmertarwe wordt 2 meter lang. De tarwekorrels zijn erg gezond, ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen. Het graan bevat weinig gluten waardoor het minder geschikt is om brood van te bakken. Maar omdat het veel smaak heeft, wordt het vaak als toevoeging in volkorenbrood gebruikt. Je kunt er overigens ook heerlijke pasta van maken.
In Italië, en met name in Toscane en Umbrië, wordt veel ‘farro’ geteeld. Dit wordt vaak vertaald als ‘spelt’ maar de echte farro is Triticum Dicoccum, oftewel tweekoren, Emmer dus. Farro wordt in Italië overigens vooral gebruikt als gehele korrel in soepen en andere maaltijden. De ‘Farro della Garfagnana’ heeft een EU erkenning als beschermd streekproduct.
René de Bruin