Eenkoorn, de voorloper van spelt en tarwe

3 december 2013 om 11:04

SONY DSC

Dit oergraan wordt gezien als de voorloper van Emmertarwe, spelt en gewone tarwe. Het graan wordt daarom ook wel eenvoudige of kleine spelt genoemd. De kafjes zijn net als bij de spelt vergroeid met de korrel. De naam is afgeleid van de op de aarspil zittende graankorrels. Eenkoorn werd al 7600 v. Chr. in Mesopotamië verbouwd. Resten van eenkoorn zijn bij de gletsjer-mummie Ötzi gevonden. In Zwitserland en andere gebieden wordt de soort weer op zeer bescheiden schaal geteeld voor de korrel. Eenkoorn stelt geen hoge eisen aan de grond en is resistent tegen vele schimmelziekten.

 

Vervanger van rijst

Eenkoorn heeft een zachte korrel en is smaakvoller en beter verteerbaar dan gewone tarwe. De voedingswaarde van eenkoorn is hoger en het bevat als een van de weinige granen acht essentiele aminozuren. De bloem is fijner dan tarwe en de kleur is duidelijk geel, wat veroorzaakt wordt door het aanwezige caroteen. Eenkoorn kan gebruikt worden om brood, pasta of koekjes van te maken. Maar het kan ook als ‘rijst’ worden gebruikt.