De Groote Granenworkshop

4 april 2014 om 11:21

SONY DSCGraan is al eeuwenlang een van de basisbestanddelen van onze voeding. In de middeleeuwen aten de armere mensen vooral rogge. Ook gort, haver en het pseudograan boekweit behoorden lange tijd tot de vaste onderdelen van ons menu. In de loop van de tijd zijn deze granen grotendeels verdrongen door het alomtegenwoordige tarwebrood.

De laatste jaren is er een hernieuwde belangstelling voor de kwaliteit van ons brood en de gebruikte grondstoffen. Tarwebrood wordt in verband gebracht met allergieën en voedselintolerantie. Desembrood is bezig aan een opmars in het winkelschap. Ook is er onder zowel telers als consumenten toenemende belangstelling voor oude en vergeten granen. Vooral spelt staat in de belangstelling, maar dit geldt ook bijvoorbeeld voor haver, gerst, emmer, eenkoorn, St. Jansrogge en boekweit. Ook oude tarwerassen, zoals de Gelderse Riesweit, worden weer op kleine schaal geteeld.

Zoals bekend kun je van tarwe en spelt brood bakken. Maar wat zijn nu precies de gebruiksmogelijkheden van al die andere graansoorten. Zijn ze geschikt voor pasta, om soep van te maken of wellicht toch brood. En hoe smaken ze eigenlijk?

Tijdens de bijeenkomst / workshop gaan we aan de slag met zoveel mogelijk producten. We testen de bakkwaliteit van verschillende granen, maar gaan ook op zoek naar andere bereidingswijzen.  Ondertussen verkennen we ook de waarheid achter het product. Is tarwe nu echt zo slecht als wordt beweerd, klopt het dat spelt gezonder is? En hoe zit het nu eigenlijk met haver? En ook belangrijk, hoe kunnen we de producten op een voor de consument of gebruiker aantrekkelijke manier bewerken en verpakken?

De bijeenkomst duurt een hele dag. Natuurlijk wordt er gezamenlijk gegeten en gedronken. Na afloop zijn de deelnemers en ervaring rijker en gaan ze naar huis met nieuwe kennis en kennissen, vaardigheden en een heleboel inspiratie. En met de opdracht om de kennis verder te verspreiden.

Doelgroep:        Bakkers, telers, koks, culinaire journalisten, zaadveredelaars, trendspecialisten, onderzoekers, onderwijs.

Deelnemers:     max 30

Locatie:               Bakery Institute Zaandam

Voorlopig programma 13 mei:

10.00     Welkom met koffie en iets lekkers

Opdracht: associaties met oude graansoorten

10.15     Smaaktest verschillende graansoorten

10.45     Aan de slag:

– brood en broodjes maken (deeg is voorbereid)

– soep koken, pasta voorbereiden

– tussendoor: zeepkist pitches

12.30    lunch

14.00    Discussie a.d.h.v. associaties, uitkomsten smaaktest etc.

15.30     Borrel

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via info@erkendstreekproduct.nl. Deelname is gratis, maar neem wel producten of grondstoffen mee om te laten proeven of bereiden. Wil je iets presenteren  of in 5 minuten vertellen op de zeepkist? Meld dat dan s.v.p. bij de aanmelding.