Boekweit: het ‘groote’ vergeten landbouwgewas

20 februari 2013 om 11:57

SONY DSCIn de 19e eeuw werd op grote schaal boekweit geteeld. Het was een voedzaam gewas, vanwege het hoge gehalte aan zetmeel. Boekweit was dan ook volksvoedsel nummer één. In nagenoeg alle gerechten werd boekweit verwerkt, denk maar aan balkenbrij, jan in de zak, boekweitgrutten en boekweitpannenkoeken. Er werd zelfs bier van gebrouwen. Boekweit werd vooral op de schrale zandgronden en veengronden verbouwd.

100-dagen gewas

Boekweit is geen graan, maar is een plant uit de duizendknoopfamilie van de zwaluwtong, en nauw verwant aan rabarber en zuring (polygonum). De naam boekweit is afgeleid van ‘beuk’, vanwege de vorm van het zaad, en ‘weit-tarwe’, vanwege het meel. Het is een snelgroeiend gewas dat ook heel mooi bloeit. Het Boekweit wordt daarom ook wel het 100-dagen gewas genoemd. Het wordt half mei ingezaaid en half augustus geoogst. Probleem is dat het zaad ongelijk afrijpt. Het beste is daarom om de boekweit halverwege de rijping te oogsten. Dat kan met een combine, die goed afgesteld is op onrijp zaad. Daarna is het een kwestie van zeven en goed drogen. Boekweit is ook heel geschikt als tussengewas of als groenbemester. Het is een uitstekende onkruidbestrijder en een goede bodemverbeteraar, want boekweit wortelt diep. Bijen zijn ‘gek’ op boekweit, omdat de bloemen zoveel nectar bevatten.

Smaak van vroeger

Boekweit heeft een hele typische smaak. Je kunt dit goed proeven aan pannenkoeken waar boekweit aan toegevoegd is. Velen vinden dat de pannenkoeken weer smaken zoals vroeger. In de culinaire keuken, vind je nauwelijks recepten met boekweit, hoewel het wel een smakelijke toevoeging zou kunnen zijn. Je kunt boekweit namelijk heel goed als vervanger van rijst gebruiken.